Consulente Darcia Schouten op Nu.nl

Als draagdoekconsulent helpt Darcia Schouten ouders een geschikte draagdoek of -zak te vinden die zij kunnen gebruiken voor het dragen van hun baby.

“Ik ben een gespecialiseerd en geschoold draagdoekconsulent”, vertelt Schouten van The Urban Babywearer aan NU.nl.

“Ik werk in de Amsterdamse kinderwinkel Teuntje op de afdeling dragers en daarnaast geef ik privéconsulten. Dit houdt in dat ik bij ouders thuis kom om hen uit te leggen hoe zij een draagdoek op de juiste manier om moeten doen. Vroeger werd dit generatie op generatie doorgegeven, maar inmiddels bijna niet meer.”

Het beroep draagdoekconsulent staat op vijfde plaats van een door Linkedin opgestelde top tien van de meeste verrassende beroepen volgens ouders. De sociale netwerksite stelde de lijst samen naar aanleiding van de Bring in Your Parents Day op 6 november.

Voor Schouten kwam het idee om draagdoekconsulent te worden na de geboorte van haar kindje. “Hij hield er niet van om neergelegd te worden. Eerst droeg ik hem altijd bij me in mijn ochtendjas, maar dat bleek niet de oplossing. Toen ben ik bij het dragen terecht gekomen. Het beviel me zo goed, dat ik er besloot een opleiding over te volgen en inmiddels verdien ik er mijn geld mee.”

Bekende Nederlanders
De draagdoekconsulent ziet dat de populariteit van draagdoeken- en zakken de laatste jaren is gestegen. “In het Amsterdamse straatbeeld zie ik steeds meer mensen die hun kindje dragen. Het is ook niet zo gek, met een kinderwagen loop je daar alleen maar in de weg. En als je driehoog woont, is het ook niet makkelijk om hem steeds de trap op en af te tillen.”

Daarnaast worden ook steeds meer bekende Nederlanders gezien met een draagdoek. “Doutzen Kroes en Lieke van Lexmond gebruiken het ook. Dat zorgt voor meer exposure en algemene acceptatie.”Anne Geddes

Volgens Schouten is het belangrijk dat het kindje de juiste houding aanneemt in de doek. Het verkeerd dragen brengt risico’s voor de baby met zich mee.

“De knietjes moeten hoger zitten dan de billen. Als je een plaatje van Anne Geddes (wereldberoemde babyfotografe, red.) bekijkt, zie je dat de baby met een bolle rug ligt. In een draagdoek is deze houding ook het beste. Door een baby op de juiste manier in een doek te dragen, respecteer je de natuurlijke houding van het kindje.”

Opvoeding
Haar huidige beroep komt niet uit de lucht vallen, ondanks dat ze eerder de opleiding kunstgeschiedenis volgde. “Ik ben ook oppas geweest en ik heb een tijdje als professioneel nanny gewerkt. Dus ik ben altijd al bezig geweest met kinderen en hun opvoeding. Ik zie het dragen van een baby als onderdeel van de opvoeding.”

Uitbreiding naar het buitenland is vanwege de kosten en lange reistijden niet interessant voor Schouten. “Ik ben wel eens benaderd om een consult te geven in het buitenland, maar die heb ik doorverwezen naar een plaatselijke consulent. De reiskosten die de klant moet vergoeden, worden dan zo hoog dat ik de klant liever doorverwijs.”

Artikel: http://www.nu.nl/carriere/3911714/draagdoekconsulent-helpt-ouders-geschikte-draagdoek.html