Doelstelling VDC

vdc-baby-bij-papaDe doelstelling van de Vereninging voor Draagdoekconsulenten is het bekend maken en het gebruik stimuleren van ergonomisch verantwoorde babydragers.

We vinden het belangrijk dat het dragen met ergonomische dragers meer bekendheid krijgt. Deze dragers beperken de lichamelijke ontwikkeling van je kindje totaal niet. Een ergonomische drager is ook voor de meeste mensen met rugklachten prima te gebruiken. Het gewicht wordt namelijk mooi over je hele rug uitgespreid. Met een goede drager kun je je kindje langer dragen dan je in eerste instantie zou denken.

Helaas zijn deze dragers minder bekend bij het grote publiek, omdat ze vaak niet in de babywinkels te verkrijgen zijn. Overigens zijn ze in webwinkels wel goed verkrijgbaar, in allerlei soorten, maten en kleuren.

Het dragen van je kindje en het knopen van een draagdoek is een leerproces. Wij willen (aanstaande) ouders door persoonlijke begeleiding helpen om op een prettige en ergonomisch correcte manier te dragen.

In de praktijk blijkt, dat het knopen en dragen niet altijd te leren is van de beschrijvingen op papier en de filmpjes van het internet. Vaak is het nodig dat iemand de knooptechniek duidelijk en in stappen voordoet, dan meekijkt als je zelf knoopt en aanwijzingen geeft waar dat nodig is. Ook voor mensen die hun kinderen al langer dragen kan een consult handig zijn. Onze ervaring is dat een consulent je tips kan geven waar je zelf niet opkomt. Soms kun je met een simpele tip of handigheid je techniek enorm verbeteren, terwijl je daarvóór niet had gedacht dat het nog beter kon!

Wij willen kwaliteit aanbrengen in de verkrijgbare informatie en deze beschikbaar maken voor een grote groep mensen. Bij het dragen komt meer kijken dan alleen het dragen zelf. De knooptechniek, kennis van de lichamelijke en psychische achtergronden en de lichaamshoudingen en ontwikkeling van een baby zijn aspecten die van groot belang zijn voor een goed begrip van het dragen. Onze consulenten hebben kennis van al deze zaken aantoonbaar in huis.

Daarnaast is er de behoefte om elkaar als consulent te ondersteunen. Daarom organiseren we regelmatig bijeenkomsten voor consulenten om het kwaliteitsniveau hoog te houden.

Onze consulenten bezoeken ook regelmatig seminars in het buitenland. Tenslotte vinden we het als VDC belangrijk dat ouders die willen leren dragen, daarvoor terecht kunnen bij een goed geschoolde en kundige consulent, die het onderwijzen van draagtechnieken voorop heeft staan.

Dit alles draagt bij aan het waarborgen van de kwaliteit van de consulenten verbonden aan onze vereniging.