Opleiding van de draagdoekconsulenten

Omdat de term ‘draagconsulent’ of ‘draagdoekconsulent’ niet beschermd is, mag in feite iedereen zich zo noemen. Wij, als Vereniging van Draagdoekconsulenten, willen dat er een plek is waar (aanstaande) ouders en professionals, consulenten kunnen vinden die degelijk geschoold zijn. Daarom hebben we de VDC opgericht. Alleen die consulenten, die aan de opleidingseisen van de VDC voldoen mogen zich consulent van de VDC noemen en het bijbehorende logo voeren.

Wanneer je draagdoekconsulent wilt worden en je daarna wilt aansluiten bij de VDC, kan je terecht bij de volgende geaccrediteerde opleidingen:

Care & Carry – Draagconsulent Deel 1 (gegeven door Noortje Lammers)

Instituut voor Hechting – Draagconsulent Deel 1 & 2

Liefdevol Dragen – Draagconsulent Deel 1

Trageschule Belgie – Draagconsulent Deel 1,2 & 3

Trageschule Nederland – Draagconsulent Deel 1,2 & 3

ZorgDragen – Draagadvies Basis en Draagadvies voor zorgprofessionals

Trageschule Dresden – Draagconsulent Deel 1,2 & 3

Trageschule Clauwi – Draagconsulent Deel 1,2 & 3

Trageschule UK – Draagconsulent Deel 1,2 & 3

 

Jaarlijkse bijscholing

Wanneer je lid bent geworden van de vereniging wordt er van je verwacht dat je jezelf blijft bijscholen. Onder meer door zelfstudie en het bijwonen van een of meer Scholingsdagen. Ben je basislid dan dien je één scholingsdag (6 scholingspunten bij te wonen. Ben je uitgebreid lid dan dien je 15 scholingspunten te behalen, volgens ons scholingssysteem. Deze punten zijn te behalen door het bezoeken van ongeveer 2,5 scholingsdag. Vanuit de VDC worden hiervoor meerdere scholingsdagen verdeeld over het jaar aangeboden.

Naast het bezoeken van de scholingsdagen kan je kiezen uit verschillende opties om aan de scholingspunten te voldoen. Bijvoorbeeld: het doen van een intervisie, bezoeken symposia/congressen/conferenties of het volgen van opleidingen. Deze activiteiten moeten worden aangemeld bij de scholingscommissie van de VDC en waar nodig zal hiervan verslag gemaakt moeten worden. Soms zijn er vooraf punten toegekend aan een activiteit, dat zal dan gecommuniceerd worden. Zodra je lid wordt van de VDC ontvang je alle bestanden die hier belangrijk voor zijn.

 

Agenda bijscholing binnen de VDC:

DatumOnderwerp
Zaterdag 21 januari 2023“Intervisie XXXL”Fysiek
Zaterdag 11 maart 2023ALV  en “Actieve oefensessie ‘naar de rug met drager en doek.’ ”Fysiek
Zondag 16 april 2023“Vaders en dragen” gegeven door Günter NorwalkFysiek
Vrijdag 2 juni 2023“Consultvragen in voorkomende situaties”Ochtend online
Maandag 11 september 2023“Slapen en huilen” gegeven door Miluska Flooren-van EekelenAvond online
Zondag 8 oktober 2023“Prematuur geboren kinderen” gegeven door Wendy & Anneke en ALVFysiek
Zaterdag 9 december 2023“Basisbevestigend dragen en roterend handelen” gegeven door Wies van Arkel en “Consulent en hoe nu verder?”Fysiek