Scholingsdag 8 september 2018

Zaterdag 8 september 2018 kwamen we met 55 draagconsulenten bij elkaar voor alweer de derde scholingsdag van 2018.

Erma van Dijk vertelde ons over geweldloze of sociale communicatie. Bij geweldloze communicatie wordt gebruik gemaakt van verbindende taal, waarbij beide partijen zich goed voelen. Bij een consult wordt veel taal gebuikt en vaak wordt ook een kritische boodschap gegeven. Het is fijn als je dit op zodanige wijze kan doen dat alle partijen zich daar prettig bij voelen. Daarom is dit principe goed toe te passen in een consult, maar ook thuis binnen je gezin.

Er zijn verschillende voorbeelden uit de praktijk besproken voor zowel draag- als privésituaties. Denk bijvoorbeeld eens aan een peuter die lekker aan het spelen is, maar zijn moeder wil zijn grote zus naar school brengen. Je kunt 10 keer tegen de peuter zeggen dat je NU weg wilt, maar die boodschap komt niet aan. De peuter is met, voor hem, belangrijkere zaken bezig. Ondertussen dreig je te laat bij school te komen. Hoe kun je dan aan de behoeften van het oudste kind, het jongste kind en jezelf voldoen?

Na een enerverende ochtend genoten we van de potluck-lunch in de pauze, waarna we met zijn allen een discussie voerden  over het toepassen van deze kennis in draagconsulten. Wanneer kun je het gebruiken, wanneer niet en waarom wel of niet?

Als laatste hebben we in groepjes de FCC herhaald en de aandachtspunten bij deze knoop besproken. Dus ook de kennis van deze knoop is weer opgefrist en uitgebreid.

Op naar de volgende scholingsdag op 7 oktober.