Veilig dragen in een draagdoek

Veilig dragen in een draagdoek

Hoe weet je nu of je een goede draagdoek of drager in huis hebt? En zit je baby er wel veilig in? Waar moet je opletten als ouder? Allerlei vragen die we regelmatig horen van ouders die nog geen of weinig ervaring hebben met het dragen. Deze vragen zijn ook heel terecht omdat er nogal wat draagdoeken en dragers op de markt zijn. De VDC heeft veiligheid hoog in het vaandel. Al onze consulenten zijn intensief geschoold door professionals voordat ze lid mogen worden van de VDC. Baby’s veilig en op een juiste manier dragen is een groot onderdeel van die scholing en van de jaarlijks terugkerende scholingsdagen.

De VDC adviseert:
– Draag je kindje rechtop en niet in de wiegehouding (liggend). De VDC raadt dit expliciet af vanwege verstikkingsgevaar. Daarnaast is het voor de heupjes absoluut geen ideale houding;
– Goed aangespannen en niet te laag dragen, op de ideale hoogte kun je je kind een kusje op het hoofd geven. Als je je kindje moet ondersteunen met je handen dan zit de doek niet goed;
– Houd ten allen tijde zicht op je kindje! Bedek het niet volledig met de doek;
– Houd tussen de kin en de borst van het kind een ruimte aan van ongeveer twee vingers;
– Ga niet borstvoeden in de wiegehouding in de doek. Voor borstvoeden moet je de tijd en de rust nemen. Er moet (oog-)contact zijn. Dat gaat niet wanneer je kindje in de draagdoek ligt. Doordat je visueel geen zicht hebt op de baby is verstikking een GROOT gevaar. Zeker in het geval van jonge baby’s! De stand van het strottenhoofd gecombineerd met de slikbeweging vormen dan namelijk een risico.

Weet je niet zeker of je een veilige draagdoek of drager hebt?
Neem dan 
contact op met één van onze consulenten bij jou in de buurt. Zij adviseren graag over hoe ergonomisch en veilig te dragen.